Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Μειώνονται οι προμήθειες στις μικροσυναλλαγές με POS, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Σήμερα ο μέσος όρος των προμηθειών στο πλαστικό χρήμα για τέτοιες συναλλαγές είναι κοντά στο 1% περίπου και με τη νομοθετική ρύθμιση που έρχεται εντός της εβδομάδας (ή το αργότερο την επόμενη) θα πρέπει να μειωθεί στο 0,5% οριζόντια για συναλλαγές έως 10 ευρώ.

Επί της ουσίας μπαίνει ένα πλαφόν 0,5% επί της προμήθειας για πληρωμές με POS σε μικρο-συναλλαγές που αφορά όλους τους εμπλεκόμενους.

Το πλαφόν θα αφορά τους μικρούς

Σύμφωνα με πληροφορίες της imerisia.gr η ρύθμιση δεν θα μπαίνει στις λεπτομέρειες της διανομής των επιμέρους προμηθειών που θα χτίζουν το 0,5% ανάμεσα σε τράπεζες, εκκαθαριστές και διεθνή σχήματα πληρωμών, αλλά θα ορίζει το τελικό, αθροιστικό ποσό της συνολικής προμήθειας το οποίο δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 0,5% της αξίας της συναλλαγής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ρύθμιση δεν θα αφορά οριζόντια όλες τις επιχειρήσεις για συναλλαγές έως 10 ευρώ, αλλά μόνο τους «μικρούς παίκτες» που θα οριστούν με ΚΑΔ. Δηλαδή θα αφορά περίπτερα, ταξί, μίνι μάρκετ κλπ. Δεν θα αφορά, για παράδειγμα, τα σούπερ μάρκετ, ακόμη και για αγορές κάτω των 10 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα οι κρίκοι της αλυσίδας που εισπράττει προμήθειες από μια συναλλαγή με πλαστικό χρήμα είναι οι τράπεζες, οι πάροχοι - εκκαθαριστές, αλλά και τα διεθνή σχήματα πληρωμών Visa και Mastercard που φαίνεται να έχουν τα υψηλότερο μερίδιο προμηθειών σε αυτό το τριμερές σχήμα.

Σε κάθε περίπτωση, η νομοθετική διάταξη θα μειώνει ορίζοντια - από την δημοσίευση της σε ΦΕΚ και μετά - τις προμήθειες και τις χρεώσεις σε συναλλαγές έως 10 ευρώ κατά 50%.

Τέλος Απριλίου λήγει και η τελευταία προθεσμία για την διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει καμία παράταση.

ΠΗΓΗ

Pin It

symposio 1

symposio 1