Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Nομοθετική ρύθμιση που θα μειώνει κατά 50% τις χρεώσεις των τραπεζών στα POS προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης

Η σχετική τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί αυτή την εβδομάδα ή το αργότερο την επόμενη στη Βουλή.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, οι χρεώσεις στα μικρά ποσά είναι μεγάλες και κατόπιν συζητήσεων αποφασίστηκε η νομοθετική ρύθμιση που θα τις μειώνει κατά 50% για ποσά έως 10 ευρώ.

Στις διαπραγματεύσεις που έχουν υπάρξει όλο το προηγούμενο διάστημα, όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, οι πιο «εύκολες» ήταν οι τράπεζες και οι οποίες και στη σχετική συζήτηση εμφανίζονταν διατεθειμένες να προχωρήσουν σε μειώσεις των προμηθειών τους.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών η ρύθμιση που θα περιλαμβάνεται στη σχετική νομοθετική παρέμβαση θα προβλέπει ανώτατο όριο 0,5% προμήθεια για συναλλαγές που θα φτάνουν έως και τα 10 ευρώ. Σήμερα η προμήθεια για ανάλογες συναλλαγές διαμορφώνεται περίπου στο 1%.

Ωστόσο, δεν θα αφορά το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας παρά μόνο συγκεκριμένους κλάδους. Στην τροπολογία θα αναφέρονται αναλυτικά οι ΚΑΔ στους οποίους θα είναι υποχρεωτικά μειωμένες οι προμήθειες.

Για παράδειγμα, θα περιλαμβάνονται τα περίπτερα, τα ταξί κ.α. επιχειρήσεις που ένας μεγάλος αριθμός από είδη προς εμπορία έχουν τιμή πολύ χαμηλά. Αντίθετα, δεν θα περιλαμβάνονται για παράδειγμα τα σούπερ μάρκετ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε συναλλαγή με POS οι προμήθειες αφορούν τρία επίπεδα αθροίζοντας την τελική επιβάρυνση. Εκτός από το μερίδιο των τραπεζών, όταν χρησιμοποιείται δική τους κάρτα, προμήθεια επιβάλλεται και από τις Visa ή Mastercard αλλά και από τον πάροχο POS, με τον αριθμό τους να υπολογίζεται σε περίπου 35 διαφορετικές εταιρείες, οι οποίες έχουν αναλάβει να αναβαθμίσουν τα λογισμικά των μηχανημάτων που έχουν εγκαταστήσει τις επιχειρήσεις, προκειμένου να διασυνδεθούν με τις ταμειακές μηχανές.

Η συνολική προμήθεια να κυμαίνεται από 0,45% έως και πάνω από 2%.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα τσιγάρα. Για ένα πακέτο τσιγάρα με τελική τιμή 4,60 ευρώ, κοστίζει στον περιπτερούχο 4,38 ευρώ. Το κέρδος του είναι μόλις 22 λεπτά ανά πακέτο. Σε άλλη μάρκα το κέρδος περιορίζεται σε 11 λεπτά ( τιμή χονδρικής 3,79 ευρώ, τιμή πώλησης 3,9 ευρώ). Αν η συνολική προμήθεια για χρήση POS είναι από 0,45% έως και 2% όπως υποστηρίζουν οι περιπτερούχοι, το κέρδος είναι μηδενικό.

Pin It

symposio 1

symposio 1