Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Στη Βουλή  φέρνει το ΚΚε το θέμα της  χάραξης του αιγιαλού του οικισμού Αλκυώνας Κατακόλου Δήμου Πύργου με σχετική ερώτηση που κατέθεσαν Βουλευτές του προς  τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Οι κάτοικοι του οικισμού Αλκυώνας Κατακόλου του Δήμου Πύργου κινδυνεύουν να χάσουν τις νόμιμες περιουσίες τους μετά την χάραξη του αιγιαλού του οικισμού Αλκυώνας Κατακόλου του Δήμου Πύργου, με την απόφαση 386/1992 ΦΕΚ 539/5-6-1992, για να προχωρήσει το Κτηματολόγιο, όπου στη χάραξη υπήρξαν σοβαρά προβλήματα και λάθη. Ουσιαστικά υπάρχει πρόβλημα παραβίασης νόμιμων δικαιωμάτων, καταστρατήγηση του υπάρχοντος από το 1935 σχεδίου πόλης του οικισμού, κατάργηση δικαιωμάτων και περιουσιών όλων των παραλιακών ιδιοκτητών του συγκεκριμένου οικισμού. Οι κάτοικοι της περιοχής το προηγούμενο διάστημα (με αριθμό πρωτοκόλλου 97968/15-11-2022) είχαν καταθέσει σχετικό αίτημα στην Κτηματική Υπηρεσία, η οποία όμως το απέρριψε και μάλιστα χωρίς καμία αιτιολογία, παρόλο που η αναγκαιότητα της επαναχάραξης αιγιαλού – παραλίας στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι δεδομένη.
Επίσης ο Δήμος Πύργου, στον οποίο υπάγεται ο οικισμός της Αλκυώνας Κατακόλου, απέστειλε διαμαρτυρία στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για τη χάραξη, που καταργεί το σχέδιο πόλης της Αλκυώνας Κατακόλου, διατύπωσε δυο συγκεκριμένα αιτήματα για να λυθεί το υπάρχον πρόβλημα μέσω του νέου νόμου 5092/2024.
1. «Το εδάφιο ι της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του νέου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: «Όπου ισχύει σχέδιο πόλης η οριογραμμή της παραλίας δεν μπορεί να υπερβαίνει την εγκεκριμένη ρυμοτομική γραμμή», διότι το όριο του σχεδίου πόλης είναι ρυμοτομική γραμμή.
2. Εφόσον γίνει η προηγούμενη στο εδάφιο ι της παραγράφου 1 του άρθρου 5 τροποποίηση, να προστεθεί νέα παράγραφος στο άρθρο 5 που να αναφέρει ότι: « Όπου έχει καθορισθεί η ζώνη παραλίας με το καθεστώς των προηγούμενων νόμων αντίθετα από τα οριζόμενα στον παρόντα νόμο, σε οικισμούς με σχέδιο πόλης όπου έχει μεταβληθεί η οριογραμμή λόγω νόμιμων τεχνικών έργων ή φυσικών αιτιών, μπορούν να επανακαθορισθούν τα όρια αιγιαλού, παραλίας ή παλαιού αιγιαλού με τις διαδικασία που προβλέπει το εδάφιο ι της παραγράφου 1 του άρθρου 5, με την προϋπόθεση ότι η απαλλοτρίωση για την παραλία δεν έχει συντελεσθεί».
Στη συζήτηση στην Βουλή για τον συγκεκριμένο νόμο, το ΚΚΕ υποστήριξε το δίκαιο αίτημα του Δήμου και των κατοίκων της περιοχής και τις δυο προτεινόμενες τροπολογίες που κατέθεσε ο Δήμος. Κατέθεσε μάλιστα στην Ολομέλεια της Βουλής τη συγκεκριμένη επιστολή του Δήμου. Στο κλείσιμο των εργασιών της Ολομέλειας ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αθανάσιος Πετραλιάς αποδέχτηκε το πρώτο αίτημα του Δήμου Πύργου και για το δεύτερο αίτημα του Δήμου είπε: «Το δεύτερο αίτημα που έχουν, το οποίο το εξετάζουμε και κοιτάμε πώς θα διευθετηθεί μέσω του Προεδρικού Διατάγματος, για την επαναχάραξη του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος».
Το πρώτο αίτημα έγινε δεκτό ωστόσο αφορά μόνο τις νέες χαράξεις, που θα γίνουν με τον νέο ν.5092/2024. Προκειμένου να λυθεί όμως το δίκαιο αίτημα του Δήμου και των κατοίκων απαιτείται να υλοποιηθεί η δέσμευση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την ικανοποίηση του δευτέρου αιτήματος, έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα επαναχάραξης στον οικισμό Αλκυώνας Κατακόλου, όπου υπάρχει σχέδιο πόλης και έχει μεταβληθεί η οριογραμμή λόγω νόμιμων τεχνικών έργων ή φυσικών αιτίων.
Δηλαδή η πρόθεση του Υπουργείου ικανοποίησης των αιτημάτων εκκρεμεί.
Ακόμα και με την με αρ. πρ. 46673/1-4-2024 ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που απεστάλη προς όλες τις Κτηματικές Υπηρεσίες για την ομοιόμορφη ερμηνεία και εφαρμογή της διάταξης της παρ. 12 του άρθρου 5 του νέου νόμου 5092/2024 δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα αφού αφορά κυρίως την περίπτωση του Λαγανά Ζακύνθου ή των περιπτώσεων που έχει χαραχθεί ο παλαιός αιγιαλός και αφορά την προσκόμιση τίτλων προγενέστερων της ημερομηνίας χάραξης αντί των προβλεπόμενων από τους προηγούμενους νόμους του έτους 1884. Στην περίπτωση όμως του οικισμού Αλκυόνας δεν έχει χαραχθεί παλαιός αιγιαλός διότι δεν υπήρχε ιδιοκτησιακό πρόβλημα αφού η περιοχή του σχεδίου πόλης του οικισμού είχε ήδη παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο στο Λιμενικό Ταμείο Κατακόλου με τον ν. ΣϞΒ’ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 33Α 29/7/1855 και την υπ΄ αριθμόν 14070 / 15-4-1939 διευκρινιστική πράξη.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η νέα αίτηση των κατοίκων της Αλκυώνας Κατακόλου, που εκκρεμεί στην Κτηματική Υπηρεσία Ηλείας με αρ. πρωτ. 19899/21-2-2024 για την επαναχάραξη αιγιαλού – παραλίας στην Αλκυώνα Κατακόλου κινδυνεύει να απορριφθεί λόγω του ότι καταργήθηκε με το νέο νόμο το δικαίωμα επαναχάραξης που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος, όπως προαναφέρθηκε, για τις χαράξεις που έχουν γίνει με τους προηγούμενους νόμους.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει για να διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα, τη στιγμή μάλιστα που η νομοτεχνική διατύπωση έχει ήδη κατατεθεί, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σχετικά και οι κάτοικοι της περιοχής διεκδικούν και περιμένουν το αυτονόητο.

Οι Βουλευτές
Καραθανασόπουλος Νίκος
Παπαναστάσης Νίκος

Pin It

symposio 1

symposio 1