Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Η χρηματοδότηση για αυτοδιοικητική δράση παραμένει περιορισμένη, περίπλοκη και διάσπαρτη, καθώς τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι, μεταξύ 2003 και 2022, λιγότερο από το 10 % της χρηματοδότησης για το κλίμα που παρέχουν τα παγκόσμια κονδύλια για το κλίμα δαπανήθηκε για τοπικές δράσεις.


Στο πλαίσιο αυτό, Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών ζητά ευθυγράμμιση της χρηματοδότησης προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα και οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης, να μειωθεί ο κατακερματισμός και ο διοικητικός φόρτος στα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα, προκειμένου τα εν λόγω χρηματοδοτικά προγράμματα να ανταποκρίνονται καλύτερα στις τοπικά αναπτυσσόμενες δράσεις και επενδύσεις.

MPAKOGIANNHS NEA FOTO 9

Γράφει ο Γεώργιος Μπακογιάννης
Χημικός Μηχανικός

Κατά την συνεδρίαση της επιτροπής «Περιβάλλον, κλιματική αλλαγή και ενέργεια» (ENVE), η οποία είναι αρμόδια για την προετοιμασία και την παροχή των απαραίτητων πόρων και μέσων προκειμένου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών να επιτελέσει πλήρως το συμβουλευτικό της ρόλο στη νομοθετική και πολιτική διαδικασία της ΕΕ, εντοπίστηκαν αδύναμα σημεία για την επίτευξη της Πράσινης Συμφωνίας τόσο στο θεσμικό όσο και σε χρηματοδοτικό πλαίσιο.
Τονίζει δε, ότι οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) διαδραματίζουν καίριο ρόλο στον σχεδιασμό, την εφαρμογή, την χρηματοδότηση και την παρακολούθηση ολοκληρωμένων και συνολικών λύσεων για την αλληλένδετη πλανητική κρίση, όπως καταδεικνύεται από τους αριθμούς.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών επισημαίνει ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες χρειάζονται μια πιο ολοκληρωμένη προγραμματική προσέγγιση στη χρηματοδότηση, η οποία θα πρέπει επίσης να αυξήσει τις συνέργειες μεταξύ του μετριασμού, της προσαρμογής, των λύσεων που βασίζονται στη φύση, της προστασίας και της αποκατάστασης της βιοποικιλότητας, καθώς και των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.
Παράλληλα δε, καλεί την ΕΕ να παράσχει χρηματοδοτική στήριξη, πόρους και καθοδήγηση στις τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις και να αναπτύξει τις ικανότητές τους, ούτως ώστε να μπορέσουν να καταρτίσουν και να εφαρμόσουν σχέδια οικολογικού προσανατολισμού των πόλεων ως στρατηγικά πλαίσια για την υλοποίηση φιλόδοξων δράσεων για τη βιοποικιλότητα.
Η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών πρόκειται να εγκριθεί οριστικά στη σύνοδο ολομέλειας τον Ιούνιο. Θα περιγράψει τις συστάσεις των πόλεων και των περιφερειών της ΕΕ για τις φετινές σημαντικές διεθνείς διασκέψεις, στις οποίες θα συμμετάσχει η Επιτροπή των Περιφερειών.

Pin It

symposio 1

symposio 1