Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Μνήμες από την ταραγμένη περίοδο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο αλλά και την ελπίδα που αναδύθηκε για εκατοντάδες παιδιά από τη Μεγαλόνησο που φιλοξενήθηκαν στην Ελλάδα πρόκειται να ξυπνήσουν στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης την Παρασκευή. Η εκδήλωση διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Πηνειού με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου της Επιτροπής Ασυνόδευτων Φιλοξενηθέντων παιδιών στην Ελλάδα το 1974 στο πλαίσιο των αναγκών της δημιουργίας ντοκιμαντέρ για το θέμα από κυπριακό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό.

Επίσημοι προσκεκλημένοι της εκδήλωσης θα είναι οι απόγονοι των οικογενειών της Γαστούνης και της ευρύτερης περιοχής που άνοιξαν την καρδιά και τα σπίτια τους για να φιλοξενήσουν τα παιδιά της κυπριακής τραγωδίας και να τους προσφέρουν αγάπη και θαλπωρή. Πρόκειται για τα ανήλικα θύματα της τουρκικής εισβολής που τον Σεπτέμβριο του 1974 απομακρύνθηκαν ακτοπλοϊκώς από τη Μεγαλόνησο για να προστατευθούν αφενός από τις κακουχίες του ξεριζωμού αφετέρου από το ενδεχόμενο ενός νέου Αττίλα.

Πρόσκληση στους δημότες του δήμου Πηνειού να αγκαλιάσουν την εκδήλωση και να παρευρεθούν το μεσημέρι της Παρασκευής στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης απηύθυνε ο δήμαρχος κ. Αλέξης Καστρινός. Παράλληλα έκανε ιδιαίτερα μνεία στους στενούς δεσμούς που έχουν σφυρηλατηθεί μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και του κυπριακού ελληνισμού που εδράζονται αφενός στην φιλοξενία των παιδιών αφετέρου στη θυσία των Ηλείων υπερασπιστών της Κύπρου. «Η κοινωνία της Γαστούνης και της ευρύτερης περιοχής, τη δύσκολη εκείνη περίοδο για τον χειμαζόμενο κυπριακό ελληνισμό, έπραξε το αυτονόητο και άνοιξε την αγκαλιά της σε αυτά τα παιδιά. Αποτελεί ιερό καθήκον για εμάς αφενός να διατηρήσουμε μέσα μας άσβεστη την φλόγα της μνήμης αφετέρου να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε τους στενούς δεσμούς της κοινωνίας μας με τη Μεγαλόνησο».

Σημειώνεται ότι μισή ώρα πριν τη διεξαγωγή της εκδήλωσης (στις 12 μ.μ.), θα τελεστεί τρισάγιο στο Μνημείο Αγνοουμένων και Φονευθέντων Κύπρου 1974 στην πλατεία Ελευθερίας ενώ θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

Kastrinos

Pin It

symposio 1

symposio 1